Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

DAN KRUHA SVETOG ANTE

403

404

DAN KRUHA SVETOG ANTE - „bio sam bolestan, star, osamljen ...

                                                       i došli ste me posjetiti!“.

 

Draga braćo i sestre, suradnici Kruha sv. Ante!

DAN KRUHA SVETOG ANTE ove godine svečano slavimo u nedjelju 11. lipnja 2017.

 

Ova je godina proglašena Godinom katoličkog laikata, kako bi se bolje shvatila i više vrednovala njihova uloga u samom životu Crkve. Naime, za Crkvu su važne sve osobe, kako one koje su tek začete tako i one koje imaju osjećaj da su samo teret drugima ili da su ih svi zaboravili. Život počinje od začeća i završava kada nas Bog ponovno pozove u svoju slavu. Naše promišljanje o laicima i njihova uloga u širenju Kraljevstva Božjega neće biti samo slovo na papiru, nego stvarno uključivanje u djelatnosti Kruha sv. Ante. Godina laika nas poziva svojim motom da i mi: „Poštujemo oca i majku, starije, kako bismo dugo živjeli i da nam bude dobro na zemlji!“

 

Djelatnici smo jednog vinograda, jedne njive Gospodnje i navjestitelji Kraljevstva Božjega cijelome svijetu. To je dobro shvatio i razumio i sam sv. Anto. Svoje propovijedanje je usko povezivao s prikupljanjem hrane, kruha i drugih potrepština za siromašne. Tako je već u njegovo vrijeme nastao „Kruh sv. Ante“. Istina, službeno je proglašenje došlo tek početkom dvadesetog stoljeća. U našoj Franjevačkoj provinciji „Bratovština sv. Ante“ je osnovana 1896., prije 120 i više godina. Humanitarno-karitativna organizacija „Kruh sv. Ante“ je nasljednik franjevačke djelatnosti koja se posebno nakon rata provodi u desetak projekata: pučke kuhinje, dječji vrtići, medicinska pomoć za stare i nemoćne, briga za mlade, studente, briga za ovisnike i sve koji su zahvaćeni ratnim sindromom, obnova stambenih jedinica i infrastrukture, briga za sve ljude i njihove potrebe.

 

Najnoviji projekt HKO „Kruh sv. Ante“ je: briga za „starije, nemoćne i osamljene“ kroz redovne posjete i druženje tzv. volonterski rad! Prvi razlog za volontiranje je u zapovijedi ljubavi: „Ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe.“

 

Ovim projektom želimo pokrenuti sve nas laike i sve udruge, mlade i starije da se više brinemo i mislimo jedni na druge; osamljene, stare osobe, one koji su ostali bez svojih najbližih, bez svoje rodbine, koji nemaju nikakve mirovine i sredstava za život. Vrijeme je da shvatimo kako su i starije osobe potrebne naše pažnje. Ne samo zato što nas sve to čeka, nego jer od njih možemo mnogo toga naučiti, a njihovo iskustvo i odrastanje s njima sastavni su dio života kao što bez mladosti nema ni budućnosti.

 

Jaz koji stvaraju nova dostignuća, internet, kao i razne ovisnosti koje se šire, barem će djelomično biti zaustavljene ako se malo više obratimo jedni drugima i zaustavimo kod potreba najprije starijih. Naše društvo sve više nastoji ići u korak s modernim svijetom. No, stječe se dojam kako smo odjednom preskočili nekoliko stepenica: brigu za starije (mirovine su jedva dostatne za preživljavanje, a mnogi ih uopće nemaju), brigu za radnike (mnogi radnici nemaju uvezani radni staž), brigu za nova upošljavanja ( ne stvaraju se nova radna mjesta, pa i ona za koje država daje poticaj).

 

I sve nas to neodgovorno ponašanje tjera u siromaštvo i društvo koje sve manje ima osjećaja za bolesne, stare i nemoćne, kao da oni ne pripadaju ovome svijetu. A svi ćemo jednoga dana postati i dio te populacije.

 

Zato je dobro da se već danas pogledamo u vlastito ogledalo, tj. ljude s kojima živimo i pružimo im ruku utjehe, ohrabrenja, lijepu riječ i svoj mali prilog kao znak spremnosti da jedni drugima ponovno postanemo brat i sestra, prijatelj, otac i majka, kao jedna velika i skladna obitelj.

 

I Gospodin će nam pokazati kako i na koji način možemo najbolje pomoći svojim bližnjima, braći i sestrama koji traže našu ispruženu ruku pomoći. Podijelimo svoje sposobnosti i svoje vrijeme s ljudima u potrebi kako bi ih sačuvali za vječnost i svoju vjeru potvrdili djelima.

 

Neka nas u našem volontiranju, djelima milosrđa i ljubavi, brige za ljude u potrebi, prati i štiti zagovor naše nebeske Majke Blažene Djevice Marije, svetog Franje i svetog Ante, zaštitnika siromaha. Iskreno zahvaljujemo na pomoći.

 

Mir i dobro!

 

Fra Joso Oršolić, ravnatelj KSA

 

P.s. Lijepo Vas molimo da prikupljena sredstva pošaljete u središnjicu KSA ili na račun: UNICREDIT BANK D.D.

Transakcijski račun: 338 320 22 6723 5329; IBAN: BA 393383204892993804; SWIFT: UNCRBA22. Hvala lijepa!

 

402

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com