Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

VELIKA LJUBAV PREMA ZAVIČAJU I NJEGOVIM SVETINJAMA

61

Velike svetkovine kao što su Svi sveti, Božić i Uskrs ali mjeseci srpanj i kolovoz su Ulicama posebno vrijeme, pravi blagi-dani. Ožive kuće, žamor djece u dvorištima, slave se svadbeni ugovori; pjesma, razne obiteljske proslave, crkva ispunjena kao nekad, u vrijeme prije zadnjeg zlokobnog rata. Razišli su se kao rakova djeca, ali ima nešto što ih veže i iznova vraća na naša stara i obnovljena ognjišta.

                 Ulički Blagi - dani

 

Pitam dvojicu braće, dokle su tu. Odgovaraju - još tjedan dana! S uzdahom i poznatom izrekom koja zvuči kao floskula, ali, kad to oni kažu, zvuči kao tek smišljena, originalna konstatacija: sve što je lijepo kratko traje. Zbilja, kratko traje sve, pa i život, ali nešto traje zauvijek, to je ljubav koja nas povezuje sa zavičajem i ljudima iz staroga kraja i kada nismo tu.

 

- To je istina, kaže drugi! – Dok radim stalno sam prisutan u mojoj baštini i kući koju sam s ljubavlju obnovio, jer mi je bila devastirana u tijeku prošlog rata. Razmišljam što ću slijedeći put uraditi, dograditi, urediti! Volio bih je nakititi da bude najljepša u selu! Ne zbog toga, kako često čujem kako se obično misli i govori, da bude veća od komšijine. Ma ne, nego zbog toga da joj dam sve ono što bih joj volio dati da sam tu svaki dan. U stvari, možda bih je tada manje uređivao a više u njoj živio, da ne kažem uživao. Ovako, sve mislim da bi joj trebao više posvetiti sebe, da s tim produžim svoj boravak u njoj ili nadoknadim moju odsutnost.

 

Zanimljiva je i praksa svadbenih slavlja koju slave skoro svi mlađi župljani i potomci onih koji su otišli kao prva ili druga generacija. Rođeni su tamo negdje, većina ih krštena u župi porijekla njihovih roditelja, da bi i oni sada ponovno došli - kako bi tu proslavili najsvečaniji događaj u svom životu- svoje svadbeno veselje.

 

Proslava blagdana Velike gospe

 

Posebno je svečana proslava Velike gospe, kod Gospine kapele u šumi - na području zaseoka Jasenovac. Kapela je nastala u poratnim godinama - iza drugog svjetskog rata. Inače se, za naš narod u cjelini, može reći da je on i Marijanski narod. Kod većine je najčešća i najcjenjenija molitva krunice i druge pobožnosti Blaženoj djevici Mariji.

 

Ta pobožnost posebno dolazi do izražaja kada se ljudi nađu u teškim i neizvjesnim životnim iskušenjima. U vrijeme velikih pošasti, kao što je to bio drugi svjetski rat i poraće u novom komunističkom „ preokretu“, vladala je prava zbrka: mnogi se nisu vratili, neki su se ratnici krili po šumama, vladala je neimaština i bolesti, pravo apokaliptično stanje. Narod nije nalazio druga izlaza, osim u molitvi krunice i vapaja Gospi da ih izvede na pravi put. Nekima se ta molitva i pouzdanje čak pretvaralo u neku vrstu vizije ili ukazivanja, tako da su na mnogim mjestima tvrdili da su se susreli s Gospom i da ih je ona tješila. Tako je to nekako bilo i poljima u blizini sela, gdje su se djeca, čuvajući stoku, susretala i sa Gospom. Još su živi neki od svjedoka tih susreta. A kada se to pročulo, onda je prema toj „meraji“ nagrnulo cijelo selo.

 

Vrlo brzo su na tom mjestu iskopali bunar i sagradili drvenu kapelu. I od tada se tu okupljaju, naročito u vrijeme Gospinih svetkovina i uoči Mladih nedjelja. Tako je nastavljeno, čak u nešto intenzivnijem obliku, i poslije zadnjeg rata. Bivša kapela je u ratu porušena, ali su je mještani obnovili. Za vrijeme župnikovanja fra Marka Stjepanovića, uvedena je i redovita proslava za blagdan Velike Gospe. Redovito se obavlja trodnevnica sa procesijom i sv. Misom u kapeli. Proslava se završava svečanom večernjom misom, na Veliku Gospu. U sva četiri dana slavlje započinje kod kapelice sv. Roka u Jasenovcu. Tu se vjernici okupljaju i započinju procesiju do spomen kapelice, mjesta ukazanja. U procesiji se moli krunica i pjevaju marijanske pjesme. Posebno je svečana i dojmljiva procesija s upaljenim svijećama i bakljama na Veliku Gospu.

 

Za ovu proslavu posebna zaslužuju pohvalu i zahvalu najmlađi prakanatur gospodin Martinu Stjepanović, za pripreme oltara i sve što je trebalo za procesiju; mladi koji su sudjelovali u nošenju baklji, ; čitači na sv. Misi, gospođa Snježani i gospodin Branko Stjepanović za nabavku Gospine slike; Crkvenom zbor svi sudionici ovoga slavlja! Posebno zahvalu zaslužuju gospodin Mato Stjepanović, Jozin i njegova obitelj za darovano zemljište i obitelj Ive i Luce Lukić za izgradnju nove kapele.

 

P. Matanović

 

67

 Priprema za večernju procesiju na Veliku Gospu ispred kapele sv. Roka u Jasenovcu.

63

Priprema za večernju procesiju na Veliku Gospu ispred kapele sv. Roka u Jasenovcu.

64

 PROCESIJA PREMA GOSPINOJ KAPELI U ŠUMI

65

 PRED GOSPINOM KAPELOM

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com