Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Prekinuta 25. redovita sjednica Skupštine. Nastavak za 15 dana.

DSC 0622

14. veljače 2018. Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su danas na 25. redovitoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim poduzećima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH u prvom čitanju, dok je razmatranje Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u drugom čitanju odloženo za narednu sjednicu Skupštine.

 

Skupština je jednoglasno prihvatila Deklaraciju o osudi govora mržnje čiji je predlagač Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava. Nenad Kojić, predsjedatelj ovog povjerenstva rekao je da u BiH do sada jedino Brčko distrikt nije imao ovu deklaraciju.

– Deklaracija sadrži objašnjenja o tome što podrazumijeva govor mržnje i preporuke kako bi trebali postupati tijela vlasti, institucije i nositelji javnih funkcija u borbi protiv govora mržnje – rekao je Kojić. On je dodao da do sada u Brčko distriktu nije bilo slučajeva izrazitog govora mržnje što je u svojoj diskusiji naglasio i zastupnik Zijad Nišić.

– Govor mržnje je ubitačna strategija podjela, netolerancije i međusobnog nepovjerenja i mi u Brčko distriktu nemamo zabilježene takve stilove komunikacije kako u politici tako ni u ponašanju medija koji su veoma zaslužni da govor mržnje ovdje nije zaživio – istakao je Nišić.

 

Skupština je, na prijedlog zastupnice Slobodanke Ćurčić razmatrala Informaciju o kapitalnim projektima koji već dulje vrijeme nisu realizirani i donijela zaključak kojim je zadužila Vladu da na temelju rasprave dostavi svoju informaciju o stanju svakog pojedinačnog kapitalnog projekta. U zaključku je navedeno da će Vlada dostaviti prijedlog mjera za poboljšanje procesa predlaganja i kandidiranja kapitalnih projekata u proračunu Brčko distrikta i da je zadužena da predloži izmjene propisa s ciljem otklanjanja problema. Rok za realizaciju ovog zaključka je 21 dan, odnosno do prve redovite sjednice Skupštine u prvoj polovici ožujka ove godine.

 

Zastupnici Skupštine usvojili su Izvješće o radu Direkcije za financije za 2017. godinu. Usvojen je i prijedlog odluke o poništenju javnog poziva za izbor člana Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH iz reda građana.

 

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda više točaka je povučeno i bit će razmatrano na narednoj sjednici Skupštine, među kojima je i suglasnost na prijedlog odluke o imenovanju jednog od predloženih kandidata za zamjenika voditelja Policije Brčko distrikta BiH, prijedlog odluke o dopuni Odluke o osnivanju Fonda zdravstvenog osiguranja i Izvješće o radu Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za 2017. kao i set informacija o provođenju okvirnih zakona u oblasti obrazovanja.

 

Prije početka naredne redovite sjednice Skupštine, za 15 dana, bit će razmatrane i tri točke dnevnog reda koje su utvrđene dnevnim redom današnje 25. redovite sjednice: davanje suglasnosti na odluku o usvajanju cjenika usluga parkiranja, Informacija o realizaciji skupštinskih zaključaka i Inicijativa za izmjenu Zakona o visine stope zatezne kamate.

 

Izvor: Posavina TV

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com