Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Usaglašeni naredni koraci za osnivanje klasične Gimnazije u Brčkom

000048

19.2.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić razgovarao je u Brčkom sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Danetom Maleševićem i njegovim preosveštenstvom episkopom zvorničko-tuzlanskim gospodinom Fotijem o osnivanju klasične Gimnazije u distriktu Brčko te narednim koracima koje je neophodno ispuniti kako bi 2019. školske godine ova škola primila prve učenike.

 

Ovo je nastavak razgovora, vođenih prije dva mjeseca, na temu osnivanja srednjoškolske ustanove na prostoru distrikta Brčko u objektu Srpske pravoslavne crkve u Mjesnoj zajednici Ilićka.

 

"Dogovorili smo se da narednih dana razmotrimo sve pravne akte, foriramo radnu grupu koja bi radila na tom pitanju, a ono što tome prethodi jeste da ministarstvo prosvjete izađe pred Vladu RS sa informacijom o planiranim aktivnostima, gdje će razmotriti kakve su mogućnosti da RS bude osnivač jedne takve škole u našem gradu", istakao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da će ova Gimnazija pružati visok nivo kvaliteta obrazovanja, te da je u smislu kvaliteta možemo nazvati elitnom. Škola bi, kako je istakao gradonačelnik, trebalo da bude regionalnog karaktera, otvorena za učenike sa drugih prostora BiH i šire ali i za sve učenike sa prostora Distrikta, bez obzira na nacionalnu i vjersku opredijeljenost.

 

Episkop zvorničko- tuzlanski Fotije rekao je da crkva ima adekvatan objekat za osnivanje jedne klasične Gimnazije. "Crkva je organizacija koja je oduvijek vodila računa o prosvjeti, i kroz povijest i sada. Školovanje će biti besplatno ali smo planirali da, obzirom da će biti regionalnog karaktera, osnujemo i internat", dodao je vladika Fotije.

 

Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Dane Malešević naveo je da je danas definirano da to bude klasična gimnazija društvenog smijera koja bi imala takve programe koji će omogućiti učenicima kvalitetna znanja da mogu studirati bilo gdje u svijetu bez problema.

 

"Bili bismo sretni da u ovu Gimnaziju dođu učenici iz svih dijelova države, regiona i svijeta i imamo dosta posla da bismo doveli do toga da 2019. godine ova škola počne sa radom. Uz elaborat moramo pripremiti i sva potrebne dokumente koja ćemo dostaviti Distriktu da donesu odluku o osnivanju jedne takve škole, da nam daju dozvolu, a naknadno utvrditi nastavni plan i program, definirati kadrove koji će moći raditi u ovoj Gimnaziji, ne remeteći rad postojeće Gimnazije", rekao je ministar Malešević.

On je dodao da bi prema sadašnjim planovima učenički dom bio kapaciteta od oko 200 mijesta za učenike koji će doći iz drugih gradova.

Izvor: Posavina TV

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com