Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

U Skupštini prezentiran Regionalni program za integrirani razvitak koridora rijeka Save i Drine

01032018 k

Zastupnicima Skupštine Brčko distrikta prezentiran je Regionalni program za integrirani razvitak koridora rijeka Save i Drine koji je pokrenula Svjetska banka s ciljem jačanja regionalne ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu.

 

Program obuhva a pet zemalja Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i BiH. Izuzev jačanja sustava planiranja i razvitka sliva rijeke Save i poboljšanja njezinog plovnog puta ostavljena je mogućnost da kroz određene oblasti i prioritete ovih pet država kandidira projekte iz oblasti: monitoringa i upravljanja poplavama i obranama od poplava, zaštite životnog okoliša, prilagodbe klimatskim promjenama i ekološke revitalizacije, razvitka održivog riječnog turizma, transporta i poljoprivrede.

 

Tijekom izlaganja pred zastupnicima Skupštine Zora Radojević, koordinatorica projekta Svjetske banke u Uredu gradonačelnika Brčko distrikta BiH rekla je da su navedenih pet država Zapadnog Balkana evidentirane kao zemlje koje su ograničeno koristile sredstava EU, tako da će Program težiti unapređenju financijskih i administrativnih kapaciteta za korištenje ovih resursa. Suradnja EU s multilateralnim agencijama za financiranje, poput Svjetske banke, osigurala bi pripremu investicijskih prijedloga zajedno s pouzdanim financiranjem.

 

Zastupnicima je predočena i lista projekata koje su predložili odjeli i institucije Brčko distrikta BiH. U oblasti obrane od poplava predviđeno je osam podprojekata za čišćenje i regulaciju riječnih korita. Što se tiče transporta predviđeni su projekti izgradnje aerodroma za male letjelice, mosta i marine na Savi kao i autobusnog kolodvora.

 

U oblasti komunalne infrastrukture ponuđeni su projekti sanacije i zatvaranja deponije, prikupljanje plutajućeg otpada rijekom Savom. Predviđena su i dva strateška dokumenta u okviru tehničke potpore, a to su koncept vodoopskrbe i kanaliziranja na čitavom teritoriju Brčko distrikta, kao i studija za navodnjavanje na području Distrikta kao i četiri projekta JP „Luka Brčko“, a u svrhu jačanja njezinih kapaciteta - rekla je Radojevićeva.

 

Zastupnici su pozdravili ovaj program i ocijenili ga kao dobru priliku. Smatram da je dobro da smo upoznati s ovim programom i da bi ukoliko osiguramo sudjelovanje naših projekata mogli riješiti brojne probleme koje imaju građani Distrikta - rekao je Uroš Vojnović, zastupnik u Skupštini i predsjedatelj Povjerenstva za europske integracije.

 

Razgovori predstavnika vlasti Brčko distrikta i Misije Svjetske banke u BiH zakazani su za deveti ožujka kada će se razmatrati konkretni projekti koje će Brčko distrikt kandidirati u okviru Regionalnog programa za integrirani razvitak koridora rijeka Save i Drine.

 

Izvor: Posavina TV

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com