Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

književno veče posvećeno Iliji Trojanowu

Ilija Trojanow foto

Brčaci će ovih dana imati priliku družiti se sa njemačkim književnikom bugarskog porijekla Ilijom Trojanowim. Trojanow je jedan od najvećih pisaca njemačkog govornog područja i jedan od najznačajnijih intelektualaca evropske današnjice.

 

Proslavio se romanom Sakupljač svjetova (2006), čiju građu čini biografija britanskog oficira i istraživača Richarda Burtona. Objavio je više nagrađivanih romana i zbirki proze, te nekoliko esejističkih knjiga koje su snažno odjeknule u evropskoj javnosti. Prof. dr. Vahidin Preljević, šef katedre za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kaže da je Ilija Trojanow pisac koji kao malo koji drugi autor otjelovljuje pisanje koje gradi mostove između kultura, između tradicije i modernosti, te da se zbog svoje esejistike Trojanow može smatrati jednim od najzančajnijih evropskih intelektualaca.

 

Veliko poetološko predavanje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pod nazivom (Ne)odmjereno pisanje Trojanow je održao 22.05.2019. u saradnji sa Katedrom za njemačku književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Ovo je dio programa u okviru projekta Sarajevska poetička docentura koji se realizira sa Fondacijom S. Fisher iz Berlina a pored toga planirane su književne večeri u Sarajevu, Banjaluci i Brčkom.

 

Predstavljanje Ilije Trojanowa u Brčkom će biti upriličeno

u petak, 14.6.2019. u 19,00 u avliji Kuće Bećirevića.

 

Organizator ovog važnog kulturnog događaja je BZK Preporod Brčko.

 

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com