Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

VEĆ OSAM MJESECI BEZ TERETNOG PROMETA

439647

Sporazum između RH i BiH uvjet za sanaciju mosta Gunja - Brčko

Sklapanje državnog sporazuma je u postupku, problem će se rješavati na temelju detaljne analize stanja i vrijednosti sanacije

 

GUNJA - Već osam mjeseci u prekidu je teretni promet mostom preko rijeke Save između Gunje i Brčkog, a s obzirom na potrebnu proceduru koja prethodi stvaranju uvjeta za sanaciju postojećeg ili gradnju novog mosta jer je riječ o bilateralnom pitanju između Republike Hrvatske i BiH, kamioni i autobusi njime zasigurno neće još dugo prometovati. Most je sagrađen 1894., u vrijeme Austro-Ugarske, dug je 755 metara i stoji na 27 betonskih stupova. U ratovima je nekoliko puta rušen, a 2009. saniran je oštećeni stup s brčanske strane. Vlada Brčko Distrikta BiH je 24. siječnja upoznata s elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta kojim je utvrđeno da most nije siguran za promet. Zbog izrazito nepovoljnih rezultata provjere na zamor, prihvaćena je preporuka i doneseno je rješenje o obveznom i hitnom prekidu prometa teretnih motornih vozila i autobusa.

 

Ekonomska šteta

Početkom srpnja vukovarsko-srijemski župan Božo Galić primio je u Vukovaru gradonačelnika Brčko Distrikta BiH Sinišu Milića i suradnike koji su ga informirali o elaboratu IPSA Instituta iz Sarajeva. Na sastanku je upozoreno da su posljedice prekida teretnog prometa višestruke, posebno u ekonomskom smislu, i da štetu trpe gospodarstvenici s obiju strana Save. Kao privremeno rješenje predložena je rekonstrukcija postojećeg mosta u smislu njegova proširenja za još jedan prometni trak za teretni promet, o čemu će konačnu riječ dati stručnjaci. A kao dugoročno rješenje istaknuli su gradnju novog mosta Gunja - Brčko. Vukovarsko-srijemska županija obvezala se o zaključcima izvijestiti Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a brčanska strana svoje resorno ministarstvo s obzirom na to da su Vlada RH i Savjet ministara BiH nadležni za rješavanje ovog pitanja.

 

Je li u međuvremenu došlo do kakvih pomaka i jesu li poduzete kakve konkretne aktivnosti s ciljem rješavanja problema prometovanja na mostu između Gunje i Brčkog provjerili smo u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Na upit Glasa Slavonije odgovorili su da je trenutno u postupku sklapanje sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na zajedničkoj državnoj granici.

 

Privremena regulacija

Navedeni sporazum, kako su pojasnili, imat će za svrhu unapređenje prometne povezanosti dviju susjednih država kroz uređenje međusobnih odnosa u pogledu održavanja i rekonstrukcije svih deset mostova koji se nalaze na prekograničnom području,a time i mosta Gunja - Brčko.

 

"Zajedničko mišljenje hrvatske i bošnjačko-hercegovačke strane jest da most nije u primjerenom stanju s aspekta sigurnosti odvijanja kamionskog i autobusnog prometa. Hrvatske ceste d.o.o. poduzele su određene aktivnosti u kontekstu privremene izmjene cestovnog koridora tranzitnog prometa teretnih vozila s državne ceste DC 214 (granični prijelaz Gunja) na DC 55 (granični prijelaz Županja). Predviđeno vremensko trajanje privremene regulacije planira se do završetka rekonstrukcije mosta", stoji u odgovoru.

 

U Ministarstvu očekuju kako će navedeni sporazum biti uskoro potpisan od obiju strana, a potom će se, sukladno detaljnoj analizi stanja i vrijednosti sanacije mosta, pristupiti rješavanju problematike. Općina Gunja je Vukovarsko-srijemskoj županiji krajem travnja proslijedila zahtjev za poticanje inicijative za gradnju novog mosta, kao nužno rješenje za omogućavanje sigurnog prometa ljudi, robe i dobara između dviju država. Općinski načelnik Gunje Anto Gutić smatra da je gradnja novog mosta jedino rješenje jer bi sanacija postojećeg zbog starosti i stanja u kakvom se nalazi bila vrlo skupa i zahtjevna i njome se, uvjeren je, ne bi postiglo dugoročno i kvalitetno rješenje za kojim već godinama postoji potreba.

 

Marija Lešić Omerović

 

GUNJA TRAŽI PREMJEŠTANJE MOSTA

Načelnik Gunje Anto Gutić napominje da ni pod sadašnjim režimom prometovanja prema kojemu na mostu u isto vrijeme može biti 30 automobila, most nije siguran. Upozorava na potrebu uvrštavanja gradnje novog mosta kao prioritetni projekt prekogranične suradnje između RH i BiH te kao projekt u okviru projekta Savjeta za Slavoniju i Baranju. Zauzima se za to da nova lokacija bude u neposrednoj blizini željezničkog mosta. Time bi se riješio veliki problem tranzita kroz Gunju i okolna naselja, gdje teški teretnjaci uništavaju ceste. I gužve na ulasku u Brčko su stalne jer ondje postoji samo jedan ulazni trak.

 

PREDLAŽU SKELU?

Komisija Vlade Brčko Distrikta radi na pronalaženju prijelaznog rešenja. Traže ga prijevoznici, koji i najviše gube. Tvrtka iz Pančeva predstavila je skelu koja bi mogla prevoziti teretni promet na graničnom prelazu Gunja - Brčko. Pregledali su teren i tvrde da je to moguće.

 

http://www.glas-slavonije.hr

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com