Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Održan okrugli stol o prevenciji rodno zasnovanog nasilja

DSC 1060

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Skupštine Brčko distrikta BiH u suradnji s Misijom OESS-a u BiH, organiziralo je okrugli stol na temu prevencije rodno zasnovanog nasilja i iskustava u primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji Brčko distrikta BiH.

 

– Današnji okrugli stol organiziran je kako bi vidjeli koliko se Zakon primjenjuje, kakva su iskustva institucija koje se bave zaštitom od nasilja, da sa sudionicima razmijenimo iskustva i podatke i vidimo je li došlo do smanjenja nasilja nad ženama u Brčko distriktu - rekla je Lidija Ljubojević, predsjedateljica skupštinskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Naglasila je značaj donesenog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, potpisanog protokola o suradnji svih relevantnih institucija na polju zaštite od nasilja rekavši da će ovo Povjerenstvo zajedno s nevladinim sektorom raditi na daljnjem ojačavanju i ohrabrivanju svih žrtava bilo koje vrste nasilja da ga prijave.

 

- Nadamo se i velikoj potpori institucija koje će se baviti procesuiranjem onih koji vrše nasilje nad bilo kojom osobom - rekla je Ljubojević. Sudionicima okruglog stola predstavljeno je izvješće ,,Istraživanja o dobrobiti i sigurnosti žena Organizacije za europsku sigurnost i suradnju – Rezultati za Bosnu i Hercegovinu”. Cilj ovog istraživanja bio je da se prikupe podatci o nasilju nad ženama u konfliktnim i post-konfliktnim okolnostima, kako bi poslužili kao osnova za donošenje politika, strategija, programa i aktivnosti koje su zasnovane na konkretnim podatcima. Okrugli sto 2 Elmaja Bavčić iz Misije OESS-a u BiH rekla je da je istraživanje provedeno u ukupno sedam zemalja članica ove organizacije, a da je u BiH ispitano preko dvije tisuće žena.

DSC 1055

-Tri od pet žena smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama. Gotovo polovica žena smatra da je nasilje u obitelji privatna stvar, a preko 40 posto njih ne zna što treba činiti ako doživi nasilje. Većina ih ne prijavljuje nasilje navodeći kao razloge sram, materijalne probleme, nedostatak informacija, nepovjerenje u službe i strah - rekla je Bavčić.

 

Istaknula je da se nasilje više ne smije zanemarivati jer predstavlja društveni a ne individualni problem i pozvala sve nadležne institucije da izdvajaju sredstva za servise koji pružaju pomoć žrtvama uključujući sigurne kuće, psihološku potporu žrtvama i da osiguraju status žrtve sukladno Istambulskoj konvenciji. Apelirala je i na medije da profesionalno izvještavaju o slučajevima nasilja. Nataša Stevanović, voditeljica Pododjela za socijalnu skrb, istaknula je da su, sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji donesenom 2018. godine, u propisanim rokovima doneseni svi podzakonski akti: Pravilnik o načinu provedbe zaštitne mjere obveznog psihosocijalnog tretmana, Pravilnik o načinu provedbe zaštitne mjere obveznog liječenja od ovisnosti, Pravilnik o sadržaju, evidenciji i izvješćivanju o nasilju u obitelji i pravilnik koji je donijela Policija Brčko distrikta, a koji se tiče postupanja prilikom zaštitnih i žurnih mjera.

 

– Do sada smo imali jedno izvješćivanje od subjekata koji su postupali u svezi sa slučajevima nasilja u obitelji. Statistike govore da je u odnosu na prethodno razdoblje porastao broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji - rekla je Stevanović. Izuzev članova Povjerenstva za zaštitu ljudskih prava i predstavnika OESS-a, u radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici radne skupine za pitanja ravnopravnosti spolova Vlade Brčko distrikta, Tužiteljstva i Policije Brčko distrikta, kao i veliki broj nevladinih organizacija.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com