Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Počela javna rasprava o Prijedlogu proračuna Brčko distrikta za 2020. godinu

DSC 1228

18. veljače 2020. godine

U Domu kulture u Brčkom sinoć je održana javna rasprava o Prijedlogu proračuna Brčko distrikta, prva od ukupno četiri javne rasprave koje će se održati tijekom ovog tjedna. Sukladno Odluci Skupštine javnu raspravu su organizirali Povjerenstvo za proračun, Direkcija za financije i nadležni odjeli Vlade Brčko distrikta, a nazočili su joj predstavnici mjesnih zajednica, sindikata, udruga građana i drugih zainteresiranih sudionika. Ravnatelj Direkcije za financije Mato Lučić rekao je da je za ovu godinu predložen proračun u iznosu od 256.239.993,00 KM.

 

- Čisti prihodi su 230 milijuna KM, prošle godine su bili 219 milijuna KM i veći su za više od deset milijuna, a Direkcija garantira da će ih naplatiti - naveo je Lučić. Istaknuo da u rashodima bruto plaće i doprinosi sudjeluju s 90,5 milijuna KM, naknade troškova zaposlenih su 1,7 milijuna KM, materijalni troškovi su 37 milijuna KM, subvencije i tekuće potpore oko 77,8 milijuna KM, dok je kapitalni proračun 35,6 milijuna KM. Predsjedajući skupštinskog Povjerenstva za proračun Halil Ljuca rekao je da su javne rasprave veoma bitne jer omogućuju da se neposredno od građana čuje kakve su njihove potrebe.

 

- Cilj je da se kroz javnu raspravu ovaj proračun popravlja u opsegu i na način na koji je to moguće - dodao je Ljuca. Hamdija Pupalović, predsjednik Mjesne zajednice Klanac kaže da je za njih najveći problem to što već izdvojena sredstva za razne projekte nisu realizirana.

 

- Imamo ceste, rasvjetu, pet projekata urađenih prije dvije ili tri godine ali ništa nije urađeno - rekao je Pupalović. Kao prioritete je naveo dogradnju doma Mjesne zajednice Klanac. Enisa Rendić, predsjednica Udruge distrofičara rekla je da je u zadnje vrijeme situacija nešto bolja jer su nakon 12 godina dobili 15 tisuća KM za rad udruge.

 

- I dalje se borimo za dodatna sredstva za liječenje mišićne distrofije. Nemamo drugog lijeka izuzev topličkog liječenja tako da tražimo dodatna sredstva - rekla je Rendić. Dodala je da je nužno više pozornosti posvetiti uklanjanju arhitektonskih barijera koje su veliki problem za osobe s invaliditetom. Tajnik Sindikata Brčko distrikta Ilija Kalajdžić rekao je da će inzistirati na većem izdvajanju sredstava za funkcioniranje Razvojne agencije Brčko distrikta i izdvajanju dodatnih sredstava za formiranje odjela za rad.

 

- Tražimo da se formira odjel za rad, kao i da sukladno nedavno usvojenom Zakonu o radu Vlada uvede topli obrok za sve radnike zaposlene u institucijama, a koji primaju plaću iz proračuna. Također, tražimo da se obeštete radnici koji su u razdoblju 1992. - 1995. godine ostali bez posla, a nisu imali priliku da se zaposle - rekao je Kalajdžić. Hurmeta Arnautović, koja je do 1994. godine radila u „Biljani“, kaže da očekuje u konačnici da se u proračunu nađu radnici koji su ne svojom krivnjom ostali bez posla.

 

- Ni jedne godine nema nas u proračunu. Nema nas puno i mislim da je krajnje vrijeme da se naš položaj riješi - rekla je Arnautović.

 

Prema Odluci Skupštine javna rasprava će biti održana danas, 18. i sutra, 19. veljače u 17 sati, kao i u nedjelju, 23. veljače u 14 sati.

DSC 1229

Autor: Skupstina BDBiH

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com