Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

obustava nastave u Brčkom zbog koronavirusa

2020-03-11-91 RSV

Vlada Brčko distrikta donijela je, u drugom nastavku 89. vanredne sjednice, Odluku o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta BiH od epidemije zarazne bolesti koronavirusa (COVID-19), na osnovu koje je naloženo šefu Odjeljenja za obrazovanje da od sutrašnjeg dana obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama na području distrikta Brčko.

 

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić rekao je nakon vanredne sjednice da je ovakva odluka donešena na osnovu odluka Svjetske zdravstvene organizacije i trendova koji su aktuelni u ostatku BiH i državama u okruženju. „ Šef odjeljenja za obrazovanje će od sutrašnjeg dana obustaviti nastavu u svim osnovnim i srednjim školama kao i u visokoškolskim ustanovama. Ova mjera će trajati dok postoji opasnost od ugrožavanja stanovništva od kornavirusa, a svakih sedam dana će se raditi procjena novonastalog stanja. Krizni štab, kao i ostali članovi Vlade su zaduženi da kontinuirano rade na mjerama koje će olakšati stanovnicima život u narednim danima u smislu da se prevenira pojava i širenje virusa među stanovnicima distrikta Brčko“, istakao je Domić.

 

Vanredna sjednica Vlade po ovom pitanju u stalnom je zasjedanju, a sutra 12.3.2020. godine u 8:00 časova je zakazan novi nastavak kada će biti precizirane i ostale mjere. „ Radi se o pojačanoj dezinfekciji javnog prevoza i organizaciji javnih skupova. Šef Odjeljenja za javni registar će doći sa prijedlogom mjera kako bi se smanjio pritisak na šalterske sale u Vladi Brčko distrikta gdje se okuplja značajan broj ljudi kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Direktor Direkcije za finansije će do sutra dostaviti informaciju o raspoloživim novčanim sredstvima koja se mogu koristiti za nabavku zaštitne opreme i sredstava koja će se staviti u funkciju zaštite stanovnika. Na sastancima Vlade, osim Kriznog štaba na nivou Odjeljenja za zdravstvo, ubuduće će biti prisutni i predstavnici Kancelarije za strance i Graničnog prijelaza. Inspektorat će pojačanim mjerama olakšati provođenje mjera koje će usvajati Krizni štab, odnosno Vlada Brčko distrikta BiH“, naveo je Domić.

 

Zamjenik gradonačelnika je rekao da u Brčkom nema potvrđenih slučaja zaraženih koronavirusom i istakao da mjere koje su donešene imaju za cilj da stanovnici distrikta normalno funkcionišu ali isto tako da se smanji mogućnost pojave i širenja virusa na najmanju moguću mjeru. Domić je dodao da će Krzni štab izraditi prigodne plakate kojim će građani biti informisani o važnim radnjama koje trebaju obavljati, a koje će pomoći u sprečavanju širenja koronavirusa, uz važne informacije u slučaju pojave bolesti. „ Svakog dana će Krizni štab u određeno vrijeme imati konferenciju za medije radi informisanja javnosti o aktuelnom stanju i dodatnim preporukama. Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar Brčko“ je dobila zadatak da nabavi dodatnu opremu i zaštitna sredstva za zdravstvene radnike kako bi oni bili bezbjedni u slučaju kontakta sa zaraženima“, zaključio je Domić.

 

Autor: Vlada BDBiH

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com