Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Šenoa i njegovo iskustvo s potresom u Zagrebu iz 1880. godine

senoa kuća

Piše: Anto PRANJKIĆ

 

Jedan od najvećih hrvatskih književnika svih vremena svakako je August Šenoa, koji je ovih dana posebno aktualan. Naime, Zagreb je prije osam dana zadesio razorni potres, najjači od 1880. godine, potresa kojega je upravo August Šenoa opisao. On je bio i jedna od žrtava tadašnjega potresa. Direktno nije stradao, nije završio pod ruševinama, ali kao posljedicu popisivanja štete koja je nastala za vrijeme toga potresa, Šenoa je zadobio upalu pluća i umro. U to je vrijeme obnašao dužnost gradskoga senatora.

 

Hodamo omamljeni, blijedi, vrućica nas tresla, živci da će nam popucati, hodasmo po svetom tlu našega zavičaja pognute glave... riječi su velikoga Augusta, koje bi se i danas mogle koristiti u izvješćima nakon pogibeljenog potresa, koji je odnio život 16-godišnje Ana Marije i donio nesagledivu štetu na stambenim objektima, pa i na kući u kojoj je nekada stanovala obitelj Šenoa. Kuća je prilično mnogo stradala.

 

Očekuje se da će ju ovih dana obići građevinari i statičari, a onda će se potražiti način kako doći do sredstava i istu obnoviti. No, postoji veliki broj ljudi koji bi rado donirali. Možda će i netko od naših čitatelja odlučiti donirati za obnovu Šenoine kuće, pa objvljujemo broj računa na koji mogu uplatiti svoju donaciju: HR3423600001102552586.

 

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com