Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Održana 61. redovita sjednica

61. foto 4

Skupština Brčko distrikta održala je u srijedu, 22. travnja 61. redovitu sjednicu kojom je dominiralo razmatranje Informacije vezane za aktivnosti Kriznog stožera na prevenciji zarazne bolesti coronavirusa. Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Distrikta ocijenio je dosadašnji rad Kriznog stožera veoma dobrim.

 

– Uz sve slabosti koje kao zajednica posjedujemo Krizni stožer je jako dobro radio svoj posao. Vrlo su posvećeni i angažirani. Propusta sigurno ima ali izvanredne okolnosti iziskuju žurna odlučivanja koja ponekad donesu rješenja koja nisu najbolja. Mislim da se Krizni stožer u ovoj situaciji jako dobro organizirao i snašao. Procjenjujem da će dobiti dobru ocjenu i potporu Skupštine za do sada učinjeno - rekao je predsjednik Kadrić. Istaknuo je da su tijekom intenzivne pripreme za izvanrednu sjednicu Skupštine na kojoj će biti razmatrane izmjene Poslovnika o radu Skupštine kako bi se stvorile pravne mogućnosti za održavanje online sjednica, kao i razmatranje rebalansa proračuna.

DSC 0179

- Rebalans proračuna pripremamo za obveze koje su već stvorene po Javnom pozivu po Programu Vlade za potporu tvrtkama kojima je zabranjen rad ili su u ovom razdoblju radile slabijim intenzitetom, a odnose se na minimalne plaće i uplatu 30 posto doprinosa tvrtkama kojima nije bio zabranjen rad - pojasnio je predsjednik Kadrić. Istaknuo da se intenzivno usuglašava tekst zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pojavom coronavirusa. - S jedne strane imamo koncept da idemo na određena subvencioniranja, a s druge na određena zakonska oslobađanja vezana za obveze po Zakonu na dobit, Zakonu na dohodak, a u opticaju je i varijanta oslobađanja od plaćanja poreza na nekretnine u ovoj godini. Naša je procjena da bi u ovoj varijanti za oko 15 milijuna KM oslobodili građane i ponajprije tvrtke od poreznih obveza i pomogli očuvanje radnih mjesta. Nekoliko inačica je u razmatranju i vidjet ćemo za koje ćemo se opredijeliti - rekao je predsjednik Kadrić. Naglasio je da su u svim isplatama prioritet socijalna davanja zasnovana na zakonu, poput materinskog i dječjeg dodatka, tuđe njege i pomoći i svih drugi isplata.

DSC 0170

- Te kategorije ne smiju osjetiti krizu u kojoj se nalazimo - istaknuo je Kadrić Zastupnici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju kojim su otklonjene neusklađenosti koje će omogućiti nesmetano akreditiranje visokoškolskih ustanova. Usvojen je i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se uređuju pitanja sastava i rada Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“. Zastupnik Tomislav Stjepanović, predsjedatelj Povjerenstva za rad, zdravstvo i socijalnu skrb rekao je da u Upravnom odboru mogu biti osobe koje imaju kvalifikacije kao i rukovodeće osobe JZU i da to ne mogu biti osobe koje rade u toj ustanovi.

 

- Maksimalna naknada koju mogu imati članovi Upravnog odbora je u razini prosječne neto plaće u Brčko distriktu. Nadzorni odbor može imati naknadu u iznosu od 70 posto prosječne neto plaće isplaćene za prethodnu godinu - rekao je Stjepanović. Razmatranje Nacrta zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak je odloženo, kao i razmatranje više izvješća.

DSC 0125

 

Izvor: Skupstina BDBiH

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com