Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Održana 18. izvanredna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH

DSC 0217

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je danas na izvanrednoj sjednici Odluku o izmjenama i dopunama Proračuna Brčko distrikta BiH za 2020. godinu kojom je za 5.500.000,00 KM uvećano financiranje, nakon čega ukupan Proračun Distrikta za ovu godinu iznosi 261.739.993,00 KM. Ova sredstva raspoređena su Odjelu za gospodarski razvitak, šport i kulturu za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima sukladno Programu mjera za sanaciju šteta u gospodarskim subjektima Brčko distrikta nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane coronavirusom.

 

- Prvi rebalans je, kako smo i najavljivali ovih dana, u funkciji potpore gospodarstvu u smislu očuvanja radnih mjesta na području Brčko distrikta. Usvojen je iz primarnog suficita iz prošle godine - izjavio je nakon sjednice predsjednik Skupštine Esed Kadrić. Zastupnici su u prvom čitanju usvojili Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVIDA-19 u Brčko distriktu BiH. – Na ovaj način ćemo ozakoniti i učiniti obveznim subvencije gospodarstvu, bilo da se radi o punoj potpori u iznosu minimalnih plaća s doprinosima, bilo da se radi samo o doprinosima gospodarskim subjektima kojima nije bio zabranjen rad. Razmatraju se i mogućnosti oslobađanja od određenih poreznih obveza koje su propisane našim lokalnim zakonima, ponajprije Zakona o porezu na dobit čija bi implikacija, ukoliko tu odredbu usvojimo, iznosila oko 12.500.000,00 KM milijuna KM - rekao je predsjednik Kadrić. Skupština je usvojila i dvije odluke o izdvajanju sredstava iz rezervi proračuna.

 

Donesena je Odluka o odobravanju 140.000,00 KM iz sredstava za pomoć u radu i aktivnostima Crvenog križa Brčko distrikta BiH. Odlukom je precizirano da je 100.000,00 KM namijenjeno za pomoć u radu zbog povećanog obujma aktivnosti dok je 40.000,00 KM namijenjeno za nabavu namirnica i lijekova za osobe u karanteni, izolaciji, samoizolaciji, osobama koje su u povećanom riziku obolijevanja od virusa COVID-19 i osobama u potrebi tijekom trajanja krize. Druga odluka o odobravanju izdvajanja 30.000,00 KM iz sredstava rezervi proračuna je simbolična pomoć gradu Zagrebu koji je nedavno bio pogođen potresom.

 

Na prijedlog Pravosudnog povjerenstva po žurnom postupku je usvojen Zakon o dopuni Zakona o kaznenom postupku, koji će omogućiti on line suđenja dok traje opasnost COVID-19. Prijedlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja prirodne nesreće na teritoriju Brčko distrikta bit će razmatran u dva čitanja.

- Opredijelili smo se da Prijedlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja prirodne nesreće razmatramo u dva čitanja kako bi ga dodatno analizirali sa aspekta ljudskih prava i postupanja pravosuđa u ovim kriznim situacijama - rekao je predsjednik Kadrić. Istaknuo je da će dodatne konzultacije zastupničkih klubova biti obavljene i u svezi s predloženim izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine koje trebaju omogućiti da se sjednice Skupštine održavaju telefonskim ili elektroničkim putom u vrijeme proglašene prirodne i druge nesreće ili drugog izvanrednog stanja.

DSC 02200

DSC 0227

DSC 0238

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com