Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Put križa u Drijenči okupio oko četiri stotine vjernika

Križni put1

Tradicionalni križni put u Drijenči koji na jednome mjestu okuplja katolike najmanje pet župa tuzlanskoga kraja, ove je godine održan u subotu 21. ožujka. U njemu je sudjelovalo oko četiri stotine vjernika predvođenih sedmoricom svećenika, a predmolitelj pobožnosti puta križa bio je fra Stipo Alandžak, odgojitelj sjemeništaraca u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

 

Prvo je u 10 i 30 započelo pokorničko bogoslužje, koje je podrazumijevalo skrušenu ispovijed, nakon čega je, nešto iza 11 sati, krenuo križni put drjenačkom kalvarijom. Drjenački put križa se sastoji od četrnaest postaja-kapelica koje su sagrađene duž ceste. Kalvarija prati put od župne crkve do župnog groblja. Svake godine, uoči gluhe nedjelje, puk moli pobožnost puta križa, tako nasljedujući svoje pretke koji su rado nazočili upriličenju Isusove muke, barem svakoga petka u korizmi.

 

Sastavni dio drjenačkog križnog puta je sveta misa koja se slavi nakon četrnaeste postaje, na ulazu u groblje, kod središnjega Raspetoga. Predmolitelj križnoga puta je predvodio svetu misu, kazavši kako bi nakon svega doživljenog u molitvi bilo najbolje zašutjeti pred tajnom križa.

Križni p. 2

-Kažu da je i na golgoti, nakon što je Isus izdahnuo na križu, zavladala tišina. Jer ta smrt govori sama za sebe, ona je jača, bučnija, od mnoštva lijepo izrečenih riječi. Ipak je potrebno nešto reći o ovome znaku koji stoji u središtu našega razmišljanja, na poseban način danas, ali i kroz cijelu korizmu. Znak koji smo nosili na ovome našem putu od crkve dovde. Reći ću nešto o križu. Dvije drvene grede, položene, jedna vertikalno druga horizontalno i eto križa. Ta je jednostavna naprava bila dugo vremena u povijesti pojam za jedno od nastrašnijih mučila. Upravo u tu svrhu su ga izumili još stari Perzijanci, a Rimljani su ga vrlo često upotrebljavali.

 

Najveći su zločinci, kriminalci, neprijatelji raznih režima i sustava, završili svoj život, u teškim mukama, na križu. Zasigurno je među tim mnoštvom bilo i nepravedno osuđenih, nepravedno ubijenih, ali križ je uvijek bio znakom koji je plašio ljude, znak muke stradanja, sramote i ludosti – kako kaže apostol Pavao. I možda bi to ostalo sve do današnjega dana da prije dvije tisuće godina, jedan pravednik, Isus iz Nazareta, sam nije umro na tome drvu i sam bio razapet.

 

Nakon njegove smrti križ je dobio novo značenje, od simbola stradanja, muke, patnje, od simbola koji je ljudima utjerivao strah u kosti i na samu pomisao na to, postao je to znakom spasenja, znakom pobjede, znakom ljubavi – postao je znakom po kojem su se prepoznavali kršćani kao novi religiozni pokret. Križ je znak koji daje nadu, koji nam govori da sve naše patnje, padovi, neuspjesi, mogu ipak izaći na dobro ako su proživljeni, u tom znaku, zajedno s onim koji je jednom davno prihvatio na sebe tu sramotu, tu ludost, sam umrijevši za naše grijehe na tome znaku, na znaku križa. – između ostaloga je u propovijedi kazao fra Stipo Alandžak.

 

M. Bosankić

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com