Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Fra Šimun Filipović

fra simun

 

NADGLEDNIK ŠUTNJE

 

I novoizabranom vrhbosanskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru 13. travnja 1885. poslano je pismo u kojemu fra Šimuna Filipovića Sveta kongregacija proglašava Slugom Božjim. Na grobu fra Šimuna Filipovića u Ripatransoneu gori uvijek kandilo i vjernici mole zagovor.

 

Piše: Anto Pranjkić

Brčanski kraj iznjedrio je nekoliko desetaka franjevaca koji su postali nezaobilaznim dijelom bosanske povijesti i katolika u njoj. Među njima svakakako je najveći fra Šimun Filipović (1732. – 1802.) svećenik koji je već desetakgodina na pragu beatifikacije i koji je u katoličkim krugovima već odavno promoviran u čovjeka koji je živio kreposno i sveto. Fra Šimun je rođen u Seoni, koja je danas u potpunosti selo s muslimanskim stanovništvom. Smatra se da su se katolici iz ovog sela preselili u današnju župu Dubrave i sela koja joj pripadaju( Izvor: Croatia Sacra br. 22 i 23, Zagreb, 1944. Str.98.). Kao svećenik službovao je u Bijeloj i Roškom Polju, a duži period svojega života proveo je u Italiji, gdje je zbog kreposnog života prozvan nadglednikom šutnje. Fra Šimun Filipović je nakon završenog novicijata i položenih svećeničkih zavjeta pohađao i filozofske i bogoslovske nauke u Ugarskoj.

Imajući u vidu da je za svojega života ostavio neizbrisivi trag svetosti, franjevački red se pobrinuo da dobro istraži cijeli život fra Šimuna te da ga predloži Svetoj kongregaciji za provođenje procesa beatifikacije. I novoizabranom vrhbosanskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru 13. travnja 1885. poslano je pismo u kojemu fra Šimuna Filipovića Sveta kongregacija proglašava Slugom Božjim. Na grobu fra Šimuna Filipovića u Ripatransoneu gori uvijek kandilo i vjernici mole zagovor, a na grobnoj ploči zapisane su riječi: „ O blaženiče pogledaj s neba na Ripatransone, kojima su bio ogledalo kreposti, koji su te častili kad si umro i postaviše ti ovaj natpis godine 1858. (Fra Roko Špionjak: Život i djelovanja posavskih franjevaca u sjeveroistočnoj Bosni kroz dva stoljeća 1802. – 2002. Franjevački samostan Tolisa, 2003., str.22).

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com