Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

GOLUBARSTVO U BIH

mala golub

Ne tako davno mogli smo na nebu prmjećivati razne vrste golubova kako polako prevaljuju metre plavoga neba demonstrirajući ljubav prema Božjem daru – letenju, ali često i u ulogama pismonoša nose nove vijesti na odredište. Razne su vrste golubova i danas u mnogobrojnim kavezima širom naše zemlje. U klubovima golubara, kojih je oko 320 na području BiH gaje se razne vrste golubova: letači, prevrtači, pismonoše, ukrasni golubovi. Sve njih često golubari pripremaju za razne izložbe i natjecanja.

Neki kažu da je golubarstvo hobi. No, postoje i oni koji će reći da to nije samo hobi nego sport. Razne su sportske discipline, a čak je 33 kluba koji se natječu. Međutim, mnogo je više onih koji su okrenuti isključivo hobi varijanti. Prema onima koji su upućeni u ovo područje golubarski sport u BiH je još uvijek u povojima, iako je prije rata bio vrlo razvijen. 

-Natjecanje s pismonošama je jako skup sport i ne može se realizirati bez ulaganja, kaže predsjednik Saveza BiH Uzgajivača golubova Vlado Rašić. On kaže da za jednu sezonu od desetak letova, potrebito je preko 3 000 KM te isitče kako državne  institucije golubarstvo ne smatraju  potrebitim.

Vrlo je zanimljiv odgovor golubara na pitanje kako se golub zna sam vratiti kući te se zatvoriti u kavez a ne biti na slobodi. To, kažu, golubari, znanost još uvijek ne zna, ali dobro istreniran golub neće pogriješiti, pa čak neće sletjeti ni na susjedov krov, a kamoli izgubiti se.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com