Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

Ne zaboravite je nikada!

irena sendler irena 1943 2

Nagrade ne idu uvijek onima koji ih zaslužuju ....

1942. Irena Sendler

Umrla je nedavno u 98. godini.

U II. svjetskom ratu zatražila je da je pošalju u Varšavski geto kao majstora instalatera.

Imala je za to izniman razlog. Znala je nacističke planove istrebljenja Židova, a ona je bila Njemica.

 

Sakrivala je djecu u kutiju sa alatom, koja je bila smještena na zadnjoj strani kola, kao i u jednu vreću (za veću djecu). Na zadnjem dijelu kola bio je i njen pas koji je bio istreniran da laje kada bi je njemački vojnici kontrolirali pri ulasku i izlasku iz geta. Vojnike je ometao pas koji je lajanjem pokrivao eventualne dječje zvukove ..irenasendler10073

Spasila je 2500 djece tako ih skrivajući. Kada su je zatvorili, nacisti su joj slomili ruke, noge i strašno su je mučili. Irena je sačuvala popis dječjih imena, koje je spasila iz geta, u jednom staklenom ćupu i zakopala iza jednog drveta u dnu vrta njene kuće. Poslije rata je pokušala pronaći sve roditelje spašene djece, da tako ujedini obitelji, ali većina ih je bila ugušena u plinskim komorama. Njihova djeca su smještena u mnoge obitelji ili su bili usvojeni. Bila je predložena za Nobelovu nagradu, ali ju je dobio Al Gore za njegov film o zagrijavanju planeta.

Irena-Sendler-inmemoriam2

 

Zbog sjećanja na ovu junakinju, 63 godine kasnije, vrlo skromno sudjelujem u godišnjici njenog rođendana slanjem ove poruke. Nadam se da ćete i vi isto to napraviti.

U nadi da će ovaj mail pročitati vise od 40 milijuna ljudi u cijelom svijetu, pridružite nam se šaljući ovu istinitu priču u svijet tako što je proslijediti svim vašim prijateljima.

Hvala vam.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com