Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

SVETIŠTE SVETOG NIKOLE TAVELIĆA

DSC06234 Medium

DUHOVNA OBNOVA: „USKRSNUO JE!“

Sarajevo-Kovačići, 08.travnja 2015.

 

Ovog prohladnog osmog travanjskoga dana, srijeda u Uskrsnoj osmini, u Svetištu svetog Nikole Tavelića na Kovačićima se okupilo preko stotina vjernika na misno slavlje i duhovnu obnovu. Susret je započeo u popodnevnim satima, točnije u 15 sati. Na samom početku susreta vjernike je pozdravio provincijal fra Lovro Gavran. Čestitajući Uskrs, ukratko im je iznio program duhovne obnove s preporukom da svi zajedno molimo za uspješan i sretan pohod pape Franje našoj Domovini Bosni i Hercegovini.

 

Potom je fra Damir Pavić, župnik u Brestovskom, progovorio na temu „Uskrsnuo je!“ Sve nas je ugodno iznenadio i svojom jednostavnošću i bogatstvom misli, sadržaja i koliko je uskrsli i nakon 2000 godina živ, prisutan i pravi mir među nama. Primjerima iz života svetaca, čime se fra Damir na poseban način zanima i o čemu dosta piše u raznim vjerskim glasilima, te svojom vlastitom duhovnošću uspješno je ohrabrio srca vjernika u vrijeme kada se sve komercijalizira pa i naše najveće svetkovine kao što su Božić i Uskrs. Više puta je i sam ponovio kako bez križa nema spasenja i kako nas ni Krist nije mogao bez križa spasiti. „Krist je umro za spas cijeloga svijeta, da sve ljude oslobodi od grijeha i svoju ljubav i svoje spasenje, nudi svakom čovjeku. Nakon svoga uskrsnuća on ponovno okuplja svoje učenike. Ništa im ne prigovara nego ih poziva u svoju službu, da rade ono što najbolje znaju i što je najspasonosnije za njih. Oni to i čine, spremno, bez oklijevanja i po cijenu vlastitog života. Nakon Uskrsa više nemaju nikakvoga straha. Apostoli su spremno živjeli, svjedočili i svi osim Ivana, podnijeli mučeništvo za Isusa Krista!“

1. Isusovo uskrsnuće - čudo nad čudima

2. Evanđelja i Djela apostolska su živa svjedočanstva Isusovih učenika

3. Povezanost Isusova križa i otajstva uskrsnuća - nema Uskrsa bez Velikog petka i obratno...

4. Križ je ispit vjere u uskrsnuće

5. Duhovnost koja želi radost Uskrsloga bez otajstva križa nije istinska duhovnost

6. Pet istina Uskrsnuća Gospodnjeg:

- Isus je pobijedio smrt i đavla

- Nakon uskrsnuća Isus je prisutan u sakramentima

- Isusova ukazanja kroz 40 dana

- Preobrazba plašljivih učenika u neustrašive svjedoke

- I mi ćemo jednoga dana uskrsnuti s njime

DSC06197 Medium

Priprava za svetu misu:

Kao priprava za misno slavlje bila su razmatranja o slavnim otajstvima krunice. Naš svakodnevni rad treba započinjati s molitvom, a krunica je najjednostvaniji i najsadržajniji oblik molitve koji je blizak svakom vjerniku. U dobroj molitvi i pripravi za svetu misu je početak iskrenog i pravog sudjelovanja u Misnoj žrtvi. Tada se čovjeku nikuda ne žuri i euharistiju slavi punim srcem i cijelom dušom. Misno slavlje je mjesto susreta sa Spasiteljem.

- Važnost dobre priprave za svetu misu

- moliti krunicu, uroniti u otajstvo

- Svetu misu slaviti ne gledajući na sat

- sveta misa je predokus vječnosti

- primjeri svetaca koji su s velikim žarom slavili svetu misu

DSC06195 Medium

Sveta misa:

U propovijedi je fra Damir izabrao zgodu kada se Isus ukazuje svojim učenicima na Genezaretskom jezeru kako piše sv. Ivan u svom evanđelju. Nakon što su cijelu noć lovili ribe, nisu ništa ulovili. Isus im kaže ponovno bacite mrežu i na njegovu zapovijed mreža je bila puna velikih riba, stopedeset i tri. „Ova zgoda nam pokazuje kako bez Isusa ne možemo ništa. Bez njega smo i gladni i žedni i duhovno prazni, prestrašeni od životnih briga i poteškoća, skoro izgubljeni. Ako s njime surađujemo onda praktično imamo sve, pa i kad malo oskudijevamo lakše to podnosimo jer je pored nas i pred nama pravi Prijatelj i Spasitelj“.

- Isus poslije uskrsnuća ne sudi nikoga, ne predbacuje učenicima njihovu nevjeru

- Isus je sama ljubav

- i tijekom života i nakon uskrsnuća

- Tko je prihvatio uskrsnuće ima mir u srcu

- Prihvatiti Uskrs znači ne tražiti sreću u mrtvim stvarima ovoga svijeta

- Imati živi odnos s Kristom Uskrslim

DSC06199 Medium

Misno salvlje je završilo euharistijskim blagoslovom i otpustom vjernika koji su puni dojmova, duhovno obogaćeni krenuli svojim kućama, obiteljima i radnim mjestima s radosnim poklikom: “Uskrsnuo je, aleluja, aleluja!“ Cijelo vrijeme duhovne obnove svojim pjesmama i glasovima su uljepšavali članovi „Antonius“ benda. A vjernike koji su se željeli pomiriti s Bogom i ljudima, ispovijedali su fra Pero karajica, fra Josip Ikić, fra Joso Oršolić i fra Lovro Gavran. Slijedeća duhovna obnova je najavljena za 13.svibnja s pozivom da svakodnevno molimo za potrebe crkve i uspješan pohod pape Franje našoj Domovini.

DSC06201 Medium 1

DSC06208 Medium

DSC06213 Medium

DSC06235 Medium

DSC06236 Medium

DSC06233 Medium

Mir i dobro!

 

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com