Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

ILIRI U BRČANSKOJ POSAVINI

karta ilirije

Jedinstvena pokrajina Illyricum je mnogo godina prije dolaska Rimljana na naše prostore zauzimala ogromna prostranstva od Albanije do Slovenije. U tadašnjoj Iliriji su živjela mnogobrojna plemena. Svako ilirsko pleme je imalo više rodova, a rodovi centurija. Iliri su bili dobri lovci i hrabri ratnici. Bili su visokog rasta i nešto tamnije puti.5/ Uz rijeku Savu su živjela ilirska plemena Breuci, Oserijati i Kolapijani. Breuci su živjeli uz donji tok rijeke Save – na prostorima Oraške i brčanske Posavine. Ista plemena su živjela i uz rijeku Dravu tj. na području najvećeg slavonskog grada – Osjeka. Osim u Bosanskoj Posavini Breuci su živjeli i u slavonskoj Posavini što znači da su nastavili i lijevu obalu rijeke Save. O životu Ilira pa tako i i o breucima do sada je napisano puno knjiga.

 Ova plemena su se pretežito bavila lovom i ribolovom, a po poterbi su bili ratnici. Breuci su često ratovali protiv Rimljana, naročito nakon što su Rimljani uspostavili svoju vlast u Iliriku. U ratovima protiv rimljana sa isticao breučki vojskovođa zvani Baton. U početku naše ere beučki kralj je bio Pinnes. U isto vrijeme u Dalmaciji je bio poznat vojskovođa koji se također zvao Baton. Breučki kralj Pinnes je bio nezadovoljan lokalnom vlašću koju su mu odabrali Rimljani, nakon zauzimanja ovog dijela Ilirika. Protiv tadašnjeg rimskog cara Oktavijana Augusta šest godina poslije Krista podižebeučki kralj Pinnes veliki ustanak.

5/ Vjekoslav Klajić, «Povjest Bosne», Svjetlost Sarajevo 1990. godine na strani 3. (pretiska izdanja iz 1882. godine) 6/ Duje Rendić Miočević «Iliri i antički svijet», Književni krug Split 1989. godine strana 30. U borbi protiv Rimljana njemu se pridružuje i najjužnija ilirska plemena Dalmati na čelu sa njihovim Batonom. 7/ To govori da su taj ustanak podigla dva ilirska plemena koja su živjela na sjeveru i na jugu pokrajine. Breuci su tom prigodom krenuli na Sirmium (Mitrovicu), a Dalmati na Salonae (Solin). Ta dva stara grada su ujedno bili i upravni rimski centri. U Panoniji i Dalmaciji Rimljani su ratovali gotovo četiri godine protiv ovih ilirskih plemena. U tom ratu je učestvovalo preko stotinu tisuća vojnika s obije strane. Breuci su imali, u početku, dosta ratne sreće. Prvih godina rata su opustošili čitav Srijem. Dalmati su nešto slabije napredovali prema Solinu. Kasnije je beučki vođa Baton uvidio da ne može pobjediti mnogobrojene rimske legije i predao se Rimljanima. Za uzvrat je dobio dozvolu da i dalje ostane breučki vođa. O tim događajima je pisao i Strabon. On je zapisao da je zapisao da je u tom ratu, početkom I. stoljeća naše ere, poginulo mnogo naroda, a zemlja Ilirik je bila jako devastrirana.

Preuzeto iz knjige dr. Zlatka Jakubovića, Brčko Hrvatski povijesni grad

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com