Hrvatski dom

Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

GRADNJA KATOLIČKIH CRKVI U GRADU BRČKO

mala CRKVA BRČKO

Dr. Zlatko Jakobović

Prva katolička crkva u  Brčkom izgrađena je u 15. stoljeću na prostoru iznad brčanskog pristaništa. O tome svjedoče pisani izvori bosanskih povjesničara i arheologa kao i vojni izvori Austrougarske vojske iz 17. stoljeća. Crkva je bila izgrađena od drveta i imala je toranj-zvonik koji se lako mogao vidjeti iz prekosavskog pristaništa u Gunji. U neposrednoj blizini prve brčanske crkve izgrađen je i župni dvor od ćerpića i drveta, u kojem su živjeli brčanski franjevci. I crkva i  župni dvor su spaljeni krajem 17. stoljeća za vrijeme austrijsko-turskih ratova. Crkva nikad nije obnovljena, dok je župni dvor obnavljan u više navrata u 18. i 19. stoljeću. Na tom prostoru živjela je obitelj Ramljak ( Marija i Mijo) koji su bili zaposleni pri katoličkoj Crkvi u Brčkom.

Druga katolička crkva građena je u  periodu 1883. – 1885.Imala je samo jedan zvonik, ali je bila prostrana i djelovala je reprezentativno. Posvećena je bila svetom Mihovilu. U ovoj crkvi je službovao poznati franjevac iz Tolise fra Bono Nedić, koji je, uporedo s djelovanjem u Brčkom, pastoralno djelovao i u Ulicama. Bio je prosvjetitelj, povjesničar i književnik. Povijest bilježi da je 1924. godine oko crkve Svetog Mihovila u Brčkom održano slavlje Euharistijskog spasitelja, poznato kao „katolički dan“ u Brčkom. Tom se prigodom pred crkvom okupilo oko deset tisuća vjernika. Tom su prigodom u Brčkom gostovali članovi Hrvatskog pjevačkog društva „ Matija Relković“ iz Vinkovaca i „Hrvatski orlovski odsjeci“ iz Broda i Đakova. Na zboru poslije svete mise govorili su odvjetnik Matija Belić i velečasni Anto Dujmušić. U prilog činjenici koliko su Hrvati Brčkog u to vrijeme bili uz „katolicizam“ govori podatak da je Papa Pio XI „Svetim križem“ odlikovao brčanke Mariju Jozić i Katarinu Cebalo.

Zbog devastiranja tijekom prvog svjetskog rata crkva je sve više propadala i na kraju je i porušena. Sačuvane su fotografije ovog lijepog izdanja o čemu govori i knjiga dr. Ivana Šarića iz 1901. godine, a koja nosi naslov „Spomen knjiga iz Bosne“. Ova knjiga je tiskana u Zagrebu pod nakladništvom Kaptola Vrhbosanskog.

Treća brčanska katolička crkva izgrađena je 1933. godine na istom mjestu gdje je nekad bila i crkva Svetog Mihovila. Na starim fotografijama iz tog doba mogle su se vidjeti jedna do druge obije crkve. I nova crkva kao i stare ima samo jedan zvonik. Projektom su bila predviđena dva tornja. O tome svjedoče i sačuvane razglednice koje su brčanski katolici prodavali kako bi namaknuli sredstva za gradnju crkve. Na tim razglednicama crkva je s dva tornja. Bilo je mnogo dobrotvora. Među njima najpoznatiji je brčanski zanatlija Stjepan Jakčin, koji je bio i predsjednik crkvenog odbora. Tijekom 1934. godine on je odlikovan redom „Pro Ecclesia et Pontifice“( za crkvu i papu) od Svetog Oca, a odlikovanje mu je uručeno u nedjelju 10. lipnja, kad je nova župna crkva slavila svoj prvi crkveni god. Nadbiskup Vrhbosanski dr. Ivan Šarić je tom prigodom odlikovanom Brčaku poslao i toplu čestitku. Crkva je posvećena „Presvetom Srcu Isusovu“ . Mnogi povjesničari, poznavatelji stanja u Brčkom u tom vremenu, se slažu da je za razvitak sveokupnog katoličkog života u Brčkom nemjerljiv doprinos dao vlč. dr. Ilija Violoni, dugogodišnji župnik, a kojega su partizani ubili 1946. godine.

logo v4 Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića br. 3,
Bosna i Hercegovina

tel/fax :+387 33 220 765
Podružnica Brčko distrikt BiH
Dubrave 51
Mob tel. +387 61 103 603;
e-mail:info@hrvatski-dom.com